O društvu

Društvo je nevladna in neprofitna organizacia, ki deluje kot skupnostna služba na področju duševnega zdravja. Ustanovljeno je bilo leta 1998 in sicer na pobudo svojcev, Centra za socialno delo Sežana in takratne direktorice ga. mag. Silvane Šonc. 

Društvo deluje v javnem interesu na področju socialnega varstva, zaposlovanja, zdravstva in izobraževanja. 

Vpisano je v register društev in ima zaradi humanitarne dejavnosti, ki jo opravlja na področju socialnega varstva podeljen status humanitarne organizacije, pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Predsednica in zakonita zastopnica društva: gospa Nataša Sedmak Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
sekretarka:mag.Katarina Tomažič Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

Osebna izkaznica

logoPRAVI

Društvo za duševno zdravje in
kreativno preživljanje prostega časa "VEZI"
 
Štorje 26 , 6210 SEŽANA 
Tel./fax: 05/ 76-85-200
GSM: 031-649-288
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kje smo ?

 

Davčna številka: 14906627 (nismo davčni zavezanci)
Matična številka: 1137794
Šifra dejavnosti: 85323
Transakcijski račun: 05100-8000031614, A-banka d.o.o., Ekspositura Sežana

Zgodovina

Začetki delovanja Društva za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa »VEZI« segajo že v leto 1993.

V tem letu je Center za socialno delo Sežana začel izvajati program Pomoč osebam, ki imajo težave v duševnem zdravju ter njihovim svojcem. Z razvojem programa se je oblikovala tudi skupina svojcev uporabnikov psihiatrije, ki je delovala kot skupina za samopomoč.

Kot navedeno (Doles, N. 2002, str. 20) je razvojni program potekal spontano, upoštevajoč potrebe uporabnikov in njihovih svojcev, ki so le s težavo preživljali duševne stiske in krize obolelega družinskega člana. Takratna direktorica gospa mag. Silvana Šonc in strokovne delavke Centra za socialno delo Sežana so po nekaj letih izvajanja programa organizirale prvo skupino za samopomoč, ki deluje še danes.

Po besedah mag. Silvane Šonc (2009) so se delavke Centra za socialno delo Sežana dnevno srečevale z ljudmi, ki so imeli težave v duševnem zdravju in zaradi tega kup spremljajočih težav. Čutili so se nerazumljene, odklonjene, stigmatizirane - predvsem pa globoko prizadete. Strokovne delavke CSD Sežana, so bile odločene, nekaj ukreniti. Tako so bili strojeni prvi koraki k uporabnikom – na njihovem domu.

Zaradi čedalje večjih potreb je bilo leta 1998 ustanovljeno Društvo za duševno zdravje in kreativno preživljanje prostega časa »VEZI«, ki je delovalo pod okriljem Centra za socialno delo Sežana. V kratkem času svojega delovanja je društvo pokazalo razsežnosti, ki so pritegnile angleško fundacijo Hamlet Trust, ki je društvu omogočila zagonska sredstva v obliki sofinanciranja osebnega dohodka ene zaposlene osebe. Ves ta čas je društvo izvajalo številne aktivnosti. Zaradi obsega programa je leta 1999, ob podpori takratnega župana Občine Sežana, ki je omogočila prostore, odprlo prvi Dnevni center za ljudi s težavami v duševnem zdravju v Štorjah pri Sežani.

Preberi več

Financerji programov

MDDSZ

 

 

 

logo FIHO

 

 

 

Zavod RS za zaposlovanje


Občine: Sežana, Komen, Postojna, Divača, Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Nova Gorica, Renče Vogrsko, Novo Mesto, Koper, Hrastnik, Lendava, Krško, Gorenja  Vas - Poljane, Slovenska Bistrica, Dobre Polje, Vrhnika, Sevnica, Kranj, Ravne na Koroškem, Logatec, Ljubljana, Maribor, Hrastnik, 

Donatorji: Banka Koper-Poslovna enota Sežana, A-banka-Poslovna enota Sežana, UniCredit Banka Slovenije d.d., Sila-SLovensko mendarodno združenje žensk, Golf Club Lipica in Lionsi, Postojnska jama, Phillip Morris in številni posamezniki-fizične osebe.