Opis programa

MREŽA DNEVNIH CENTROV

Program Mreža dnevnih centrov je primarno namenjen ljudem z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju, ki živijo v lastnih gospodinjstvih, vendar je za njihovo duševno stanje priporočljiva vključitev v dnevni cener.

Poleg tega pa je program na voljo tudi vsem zainteresiranimin članom širše skupnosti. Vsebina posameznega dnevnega centra se sooblikuje v skladu s željami in potrebami uporabnikov. Z vključenimi uporabniki poteka v dnevnih centrih tako individualno, kakor tudi skupinsko socialno delo, ki je usmerjeno v uspešno psihosocialno rehabilitacijo uporabnikov. Pri tem ne gre zanemariti metode skupnostnega socialnega dela. Uporabniki imajo na voljo pestro izbiro prostočasnih, športnih in kulturnih aktivnosti, ki so namenjene pridobivanju in krepitvifunkcionalnihznanj ter socialnih spretnosti in veščin.

Poleg vsakodnevnih aktivnosti se uporabniki udeležujejo tudi izletov, športnih iger, tekmovanj, letovanj in zimovanj, ki jih organiziramo tekom leta. Prav tako pa uporabnikom omogočamo in jih spodbujamo k vključevanju v aktivnosti, ki se odvijajo v širši skupnosti, npr. prireditve na prostem, obisk kina, gledaliških predstav,...itd.

Strokovna vodja programa: Karmen Margarit 051/ 623 093

Program se izvaja na treh lokacijah in sicer:

Štorje pri Sežani, Štorje 26, 6210 Sežana, 05/768 52 00, Karmen Margarit, univ.dipl. soc. del.

Dnevni center ŠTORJE pri Sežani je bil ustanovljen prvi, na pobudo svojcev, CSD Sežana, leta 1999.
Ker so Štorje oddaljene od Sežane cca 5 km, za uporabnike vsakodnevno organiziramo prevoz izpred stare avtobusne postaje v Sežani. V dnevnem centru je uporabnikom na voljo pestra paleta aktivnosti, ki so usmerjene v krepitev uporabnikovih funkcionalnih znanj ter socialnih spretnosti in veščin. Poleg tega pa program zajema tudi aktivnosti, ki krepijo uporabnikova socialna znanja, medsebojno komunikacijo, medsebojne odnose ter elemente samopomoči.

Poleg vsakodnevnih aktivnosti uporabnikom omogočamo in jih spodbujamo h vključevanju v aktivnosti, ki se odvijajo v širši skupnosti, npr. obisk kino in gledaliških predstav, prireditev na prostem, itd.  V programu je vsakodnevno prisotna strokovna delavka, ki skupaj z uporabniki sooblikuje individualiziran načrt  in pogoje za uresničevanje zadanih ciljev in želja.
V programu sodelujejo tudi številni prostovoljci, ki s svojo prisotnostjo vnašajo nove vsebine in ideje.

DNEVNI CENTER ŠTORJE
Štorje 26 6210 Sežana
tel. 05 768 52 00
Strokovna vodja: Karmen Margarit, univ.dipl. soc. del., 051-623-093
Strokovna sodelavka: Sabina Polh

DC storje 16  IMG 5396  IMG 5407
 IMG 5386  IMG 5393  IMG 5399

Ilir. Bistrica, Tavčarjeva 15, 6250 Ilir.Bistrica, 05/714 14 20, Marina Primc, dipl. soc. del.

Dnevni center Ilirska Bistrica se nahaja v stanovanjskem bloku. Dvosobno stanovanje je v lasti in opremljeno s strani MDDSZ.
V dnevnem centru se vsakodnevno odvijajo različne dnevne aktivnosti v smeri kreativnega preživljanja prostega časa ter krepitve uporabnikovih funkcionalnih in socialnih znanj. Program uporabnike spodbuja k individualnem izražanju in udejstvovanju na tistem področju, na katerem se počutijo možne in uspešne. Za uresničevanje vseh ostalih želja in ciljev pa imajo uporabniki, vsak dan na voljo strokovno delavko, s katero sooblikujejo individualiziran načrt, v katerem načrtujejo vse tisto, kar v svoji sedanjosti in prihodnosti želijo. Poleg aktivnosti v dnevnem centru so uporabnikom na voljo tudi vse tiste, ki se odvijajo v širši skupnosti, pri tem pa jim društvo nudi ustrezno podporo, kakor tudi konkretno pomaga, npr. z donacijo kart, spremstvom,...

dsc06034Dnevni center Ilirska Bistrica
Tavčarjeva 15
6250 Ilirska Bistrica
tel.(05) 714 16 20

Strokovna vodja: Karmen Margarit, univ.dipl.soc.del. 051-623-093
Strokovna delavka: Marina Primc, dipl. soc. del.

dsc06027  dsc06037  dsc06036 dsc06024

Štanjel, Štanjel 59a, 6222 Štanjel, 05/ 997 62 19, Andreja Colja, univ.dipl.soc.del

Dnevni center Štanjel se nahaja v prečudoviti kamniti pokrajini v osrčju Krasa obdani s neokrjeno naravo. Nahajamo se ob vznožju Štanjela (op. v prostorih stare pošte) s prečudovitim pogledom na Štanjelski grad.
 Vsebina programa v Dnevnem centru Štanjel je osredotočena na oblikovanje izdelkov iz gline ter njihovo peko v peči za keramiko. Tako nastajajo čudoviti izdelki, ki so res nekaj posebnega. Praksa pa kaže, da glino zmore oblikovati čisto vsak, saj ne obstajajo pravila ali merila natančnosti. Poleg tega se naši uporabniki lahko vključujejo tudi v delo na prostem, saj naše društvo že vrsto let sodeluje z Arboretumom Voljčji Potok, tako da opravljamo vsa lažja in manj zahtevna dela, npr. košnja, urejanje poti, pobiranje smeti, zalivanje, itd.
 Pri svojem delovanju tesno in dobro sodelujemo s širšo lokalno skupnostjo in Občino Komen, kar se odraža v dobrih odnosih in sprejetosti programa.

DNEVNI CENTER ŠTANJEL
Štanjel 59 1