p9085920

Razstava je odprta do 30. Septembra.

 

Mesec september je mesec praznovanja Občine Hrpelje-Kozina, mesec, posvečen Alzheimerjevi bolezni in ljudem, ki jih prizadene demenca. Razstavo v Knjižnici Kozina sta v domoznanski omari, čitalnici in na mladinskem oddelku pripravili delavki Društva Vezi, Danijela Jerković in Marina Primc. Društvo Vezi, ki si deli razstavni prostor z razstavljalko Tatjano Cerkvenik (»One-oni-moji«, portreti uporabnikov Doma starejših občanov Ilirska Bistrica).

Gre za društvo, ki se posveča duševnemu zdravju in kreativnemu preživljanju prostega časa; za nevladno, neprofitno in humanitarno organizacijo, ki deluje na področju socialnega varstva, ustanovljeno maja 1998 na pobudo svojcev in strokovnih delavcev Centra za socialno delo Sežana. Društvo ima odprte tri dnevne centre (Štorje, Štanjel, Ilirska Bistrica) in šest stanovanjskih skupin (Postojna, Gorjansko, Ilisrka Bistrica, Podgrad, Divača, Štanjel).

Preko različnih programov jim uspeva zaposlovati ljudi, ki spadajo v kategorijo težje zaposljivih oseb. Razvili so številne dejavnosti, kot so športno-rekreativne, izobraževalne in kulturne delavnice, izdelava nakita, embalaže, izdelkov iz naravnih materialov, voščilnic, novoletnih izdelkov, slik, izdelkov iz kamna, blaga itd., ki jih v krajevni knjižnici razstavljajo do 30. septembra. Na otvoritvi sta spregovorili tako predsednica društva Vezi, Vida Mesar in županja Občine Hrpelje-Kozina, Saša Likavec Svetelšek, na različne instrumente sta z glasbo srca popestrila večer Danijela Jerković in Alojz Studen-Luj, nekaj pesmi uporabnikov društva pa sta prebrali uporabnici društva, Alenka in Agata.

Otvoritev je povezovala Barbara Uljan.

Prisrčno vabljeni k ogledu obeh razstav do konca septembra. (tekst Patricija Dodič, fotografija Izidor Menciger)